Bij astma is er sprake van een terugkerende aanvalsgewijs optredende vernauwing van de luchtwegen met als symptomen kortademigheid, hoesten, en/of piepen. Dit gebeurt op basis van verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen voor specifieke prikkels zoals virale luchtweginfecties, inspanning, rook, stof, mist of kou met als resultaat een chronische ontstekingsreactie. Genetische factoren, in interactie met omgevingsfactoren, bepalen het ontstaan van de ziektekenmerken.
Inspanningsastma wil zeggen dat inspanning de uitlokkende factor is voor de luchtwegvernauwing.
Symptomen
Bij zuigelingen, peuters en kleuters bestaan de symptomen soms uit enkel hoesten (vooral ‘s nachts) en ‘volzitten’ door ophoping van slijm in de longen. Deze kinderen ondervinden zelf niet altijd veel hinder, de zogenaamde “happy wheezers”. Bij kinderen ouder dan zes jaar zijn de symptomen vaker piepen, benauwdheid, hoesten en verminderde inspanningsintolerantie. Tussendoor kunnen er symptoomvrije perioden zijn met een normale inspanningstolerantie.
Problemen bij inspanning
Aangetoond is dat veel kinderen met astma een verminderde conditie hebben. Veel kinderen met astma doen niet mee aan reguliere activiteiten bijvoorbeeld uit angst voor benauwdheid. Hierdoor neemt hun inspanningstolerantie af. Deze kinderen kunnen daardoor niet meekomen met sporten, gymles of activiteiten op het schoolplein. Met als gevolg dat ze minder plezier aan bewegen beleven. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Behandeling
Een kind met astma zal op een juiste manier omgaan met astma als deze goede voorlichting krijgt, gestimuleerd wordt om te gaan sporten en zijn medicatie goed is ingesteld. Hierdoor zal deze zijn gedrag aanpassen aan zijn ziekte en hierdoor een goede conditie hebben.
Fysiotherapie bij kinderen met astma en inspanningsproblemen
Uit onderzoeken blijkt er een significante verbetering van de inspanningstolerantie te bewerkstelligen is door het trainen van duurinspanning bij kinderen met astma.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling van astma is het bevorderen van zelfmanagement. Zelfmanagement is gericht op beheersing van symptomen en het verminderen van de impact die astma heeft op dagelijks leven
Door gerichte interventie kan een fysiotherapeut de kwaliteit van leven van een kind met astma met inspanningsproblemen verbeteren.
Info en aanmelding
Indien uw kind astma heeft en problemen heeft met inspanning kan fysiotherapie zinvol zijn. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jeroen Vinke, Fit en Fysio Neede-Borculo.