Fit en Fysio in Berkelland

  • Buizerdstraat 1b, 7161 HZ Neede
  • Voorstad 4, 7271 BE Borculo
  • Ma t/m vrij 8.00 - 17.30 uur

Fysiotherapie bij Longaandoeningen

Fysiotherapie bij Longaandoeningen

Fysiotherapie en COPD

De trap oplopen, boodschappen doen, op de fiets naar het werk of de tuin aanvegen. Eenvoudige activiteiten, maar als je COPD hebt kan dit een hele uitdaging zijn. Heb je deze chronische longaandoening, dan krijg je het snel benauwd. Dat blijft helaas het hele leven zo, want COPD is niet te genezen. Maar ook met COPD is een prima leven te leiden. Onze fysiotherapeut kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De fysiotherapeut probeert een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van het gezondheidsprobleem, de verwachtingen en de belangrijkste hulpvraag. Er vindt een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats waarnaar er een behandelplan met behandeldoelen opgesteld wordt. Hierbij kun je denken aan het aanleren van bepaalde technieken waardoor er op een effectieve manier mucus (slijm) opgehoest kan worden, oefeningen om het kracht- en uithoudingsvermogen te verbeteren, aanleren van ademhalingstechnieken of het geven van adviezen omtrent het afwisselen van inspanning en rust.

COPE-Actief Vereniging

De COPE-Actief vereniging bestaat uit een groep fysiotherapeuten die zich in longklachten gespecialiseerd hebben. Deze fysiotherapeuten zijn werkzaam in de eerste of de tweede lijn in het werkgebied van het Medisch Spectrum Twente (Enschede en omgeving). Ze hebben deelgenomen aan twee wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van een fysiotherapeutische trainingsprogramma bij patiënten met COPD. Dit betreft het COPE I en COPE II onderzoek, waarbij goede resultaten zijn aangetoond op het gebied van de fysiotherapie. De vereniging is opgericht in augustus 2008 en heeft zichzelf als doel gesteld om de COPD patiënten te behandelen volgens de “state of the art” met een éénduidige kwaliteit en werkstijl. Hiervoor worden de fysiotherapeuten geschoold, worden er richtlijnen ontwikkeld en afspraken gemaakt met zorgverzekeraars, huisartsen, specialisten en andere disciplines. Daarnaast worden er multidisciplinaire samenwerkingsverbanden opgezet in zowel de eerste als tweede lijn om deze groepen te informeren. Fysiotherapie Neede participeert in deze vereniging en levert een belangrijke bijdrage aan de COPD zorg in het werkgebied van het MST. Info over de werkwijze en wat wij doen is te vinden op de http://www.hvlnetwerk-twente.nl

COPD zorg Oost Achterhoek

In 2004 is in de regio Oost-Achterhoek een initiatief ontwikkeld om de COPD-zorg te verbeteren. Bij dit initiatief zijn verschillende partners uit de regio betrokken geweest. Na een projectfase met een pilot bij huisartsen en fysiotherapeuten is er een netwerk tot stand gekomen. In dit netwerk wordt volgens een zorgmodel zorg verleend aan patiënten met COPD in verschillende ernststadia. In het zorgplan is beschreven hoe de diagnostiek plaats vindt bij patiënten verdacht van COPD. Na vaststelling van de diagnose wordt de patiënt passende (multidisciplinaire) zorg aangeboden. De aangeboden zorg is onderverdeeld in verschillende zorgroutes. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en de ervaren klachten van de patiënt wordt de patiënt in een zorgroute ingedeeld. De patiënt krijgt dan een niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandeling wat past bij de ernst en de klachten. Fit en Fysio is deelnemer aan dit netwerk en is nauw betrokken bij de uitvoering en ontwikkeling van het zorgplan.

Terug naar overzicht